SEROWE CIASTECZKA Z RABARBAREM

0
172

Kiedyś nie przepadałam za rabarbarem . Wydawał mi się kwaśny, łykowaty i bez charakteru. Od pewnego czasu nie wyobrażam sobie wiosny i początku lata bez rabarbaru. Kompoty, aromatyczne konfitury, ciasta, ciasteczka, kisiel to wszystko pojawia się u mnie na stole wiosenną porą. Do moich ulubionych rabarbarowych smakołyków należą serowe ciasteczka. Są kruche i kwaśno-słodkie jednocześnie . Bardzo wiosenne i orzeźwiające. Pyszne i szybkie w przygotowaniu. 

POTRZEBUJEMY:

  • 150 g serka waniliowego typu Almette lub serek śmietankowy +cukier waniliowy
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 żółtko

Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki.

  • 0,5 kg rabarbaru
  • 3 łyżki dżemu z owoców leśnych lub truskawkowego

Rabarbar obieramy i kroimy na plasterki. Dodajemy dżem, mieszamy i odstawiamy. 

Ciasto rozawałkowujemy i wycinamy koła, które smarujemy roztrzepanym jajkiem. Na każdym ciastku kładziemy łyżkę rabarbaru. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15-20 minut w temp. 180 stopni (u mnie termoobieg). Wyjmujemy , studzimy i polewamy lukrem przygotowanym z kilku łyżeczek wody i kilku łyżek cukru pudru. SMACZNEGO

Moją inspiracją był przepis ze strony potrawyregionalne.blogspot.com.