CIASTECZKA GRUSZKOWE BEZGLUTENOWE

2
230
Pyszne, bezglutenowe, gruszkowe, pożywne…i bardzo zdrowe! Idealne deser lub śniadanie.

 

 

POTRZEBUJEMY:
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 miękkie gruszki
  • 1 i 1/2  szkl. błyskawicznych płatków jaglanych
  • 1/2 szkl. bezglutenowych płatków owsianych (można pominąć i dać więcej płatków jaglanych)
  • 2 łyżeczki brązowego cukru (można pominąć jeśli owoce są bardzo słodkie lub jeśli wolimy)
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki zmiksowanych migdałów , orzechów lub bakalii
  • kilka łyżeczek soku gruszkowego (lub innego)
  • kilka łyżeczek cukru pudru
Owoce rozdrabniamy blenderem, dodajemy jajka i chwilkę miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy widelcem.  Formujemy kulki, rozpłaszczamy i pieczemy około 15 minut w temp 180-190 stopni. Studzimy. Z soku i cukru robimy lukier , podgrzewając sok i rozpuszczając w nim cukier. Kiedy jest gładki i jasny polewamy nim ciacha.
  • Uwielbiam gruszki dodawane do ciast i ciasteczek 😀 Idealnie do tych ciasteczek pasowałby także cynamon 😀

  • Bardzo lubię gruszki, nie miałam pojęcia, że można przygotować tak proste ciasteczko o gruszkowym smaku.