CIASTO GRUSZKOWE

9
566

Pyszne, wilgotne i pachnące cynamonem ciasto gruszkowe to idealny deser na jesienne smutki. Zamiast mąki pszennej możemy użyć mieszanki mąki bezglutenowej. Sos waniliowy dopełnia smaku. Możemy kupić gotowy i zaoszczędzić odrobinę czasu. Możemy również przygotować go samemu.

POTRZEBUJEMY (na blachę 22-23 cm)

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej lub mieszanek mąki bezglutenowej
  • 10 dag masła w temp pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • dwie garście ulubionych bakalii w tym orzechów
  • 1 duża lub 2 małe gruszki
  • mąka + masło do formy

Formę smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Masło ucieramy mikserem dodając cukier. Gdy masa będzie puszysta, wbijamy po kolei jajka cały czas ucierając. Dodajemy cynamon, proszek do pieczenia , mąkę i mleko. Ucieramy, zmniejszają obroty miksera. Dodajemy pokrojoną w kostkę gruszki i posiekane bakalie. Mieszamy łyżką i wylewamy na przygotowaną blachę. Wierzch oprószamy lekko cukrem . Pieczemy około 40-45 minut w temp. 170 stopni. Studzimy i polewamy sosem waniliowym. Polecam gotowy a dla chcących spróbować , podaję przepis na sos waniliowy domowy.

SOS WANILIOWY

  • 2 żółtka
  • 125 ml tłustego mleka
  • 125 ml śmietany kremówki 36 %
  • 5 dag masła
  • 1/4 szkl. cukru
  • pół laski wanilii.

Mleko i śmietanę doprowadzamy do wrzenia. Wanilię przekrawamy wzdłuż na pół i wyskrobujemy ziarenka. Żółtka , cukier i wanilię ucieramy na puszysty krem. Dodajemy połowę mleka i miksujemy. Mleko z  żółtkami przelewamy z powrotem do pozostałego mleka i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając , aż do zgęstnienia. Zdejmujemy z ognia i przykrywamy folią spożywczą do wystudzenia. Schładzać w lodówce.

Pomysł na sos waniliowy zaczerpnięty z www.mojewypieki.com.

  • Świetna propozycja na rozpoczęcie jesiennego sezonu 🙂

  • Ciekawie wygląda a na pewno smakuje niesamowicie. 🙂 Zapraszam na nowy przepis. 🙂 https://jaglusia.wordpress.com/2016/09/18/salatka-z-indykiem-sosem-miodowo-balsamicznym-i-platkami-parmezanu/

  • Evi

    Niedziela musiała być pyszna :-). Ciasto wspaniałe i świetnie skomponowane z sosem waniliowym!
    Pozdrawiam!

  • Alicjo jak zwykle czarujesz zdjęciami!
    Ciasto wygląda wspaniale, idealny deser do kawki w taką pogodę.

    Pozdrawiam

  • Przewspaniałe i proste w wykonaniu. Robię w domu podobne z jabłkami. Sos waniliowy rzeczywiście tu bardzo pasuje!

  • Uwielbiam takie jesienne ciacha z dodatkiem cynamonu 🙂 do tego kubek gorącej herbatki, kocyk i dobra książka i jestem w niebie <3

  • Mmm genialna propozycje 🙂 Jeszcze z tym sosem waniliowym!

  • hmmmm, a mam w domu akurat gruszki 🙂

  • Wczoraj kupiłam gruszki, wiec moze wreszcie spróbuję tego cuda😉 Pozdrawiam, Paula