CYNAMONOWY PILAW Z BAKŁAŻENEM

4
251

Pilaw to aromatyczny ryż gotowany z warzywami z dodatkiem ziół, grzybów, suszonych owoców i przypraw. Moja propozycja to pilaw z bakłażanem i słodkawymi bakaliami, których smak podkreśla aromatyczny cynamon. Polecam:)

POTRZEBUJEMY

  • 1 bakłażan
  • 1 szklanka ryżu basmati
  • 1 duża cebula
  • łyżeczka cynamonu
  • 11/2 szklanki wody
  • szczypta soli
  • łyżeczka koperku
  • 1/2 szklanki bakalii w tym orzechów i kilka sztuk daktyli
  • 1 pomidor
  • 2 łyżki oliwy lub oleju

Bakłażan kroimy w kostkę. Przekładamy do miski, solimy i zalewamy wodą. Po 30 minutach odcedzamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Dusimy na oliwie przez kilka minut. W garnku podsmażamy pokrojoną cebulkę, dodajemy suchy ryż i smażymy 3 minuty. Zalewamy wodą , dodajemy rodzynki, cynamon, lekko solimy. Gotujemy aż ryż będzie miękki, co jakiś czas mieszając. Kiedy ryż jest miękki lekko go mieszamy i dodajemy pokrojony w kostkę pomidor, uprażone wcześniej bakalie. Odstawiamy na kilka minut. Posypujemy koperkiem. Smacznego.