JABŁKOWO- MARCHEWKOWE BABECZKI

17
695

Pyszne , marchewkowo- jabłkowe babeczki z pewnością Was zachwycą. Puszyste , z nutą cynamonu są idealne na jesienny podwieczorek. Miękkie pozostają przez kilka dni, nie tracąc na smaku. Jeśli nie macie foremek ja te na zdjęciu, możecie użyć tych do muffinek.

POTRZEBUJEMY (na 12 sztuk)

  • 1 duże jabłko
  • 2 średnie słodkie marchewki
  • 175 g miękkiego masła
  • 100 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 3 jajka
  • 250 g mąki pszennej  lub  bezglutenowej (użyłam gotowej mieszanki )
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Piekarnik nagrzewamy do temp 175 stopni. Marchew i jabłko ścieramy na tarce o drobnych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny. Masło ucieramy z cukrem, cynamonem i szczyptą soli. Kiedy masa będzie gładka, dodajemy jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Powstałą masę mieszamy ze startą marchewką i owocami. Przekładamy do foremek, które uprzednio możemy posmarować masłem i oprószyć mąką. Pieczemy około 30 minut. SMACZNEGO:)

 

 

  • Babeczki wygladaja wspaniale 🙂 już czuję jak pieknie pachną cynamonem 🙂

  • Chyba będą w weekend, uwielbiam takie ciasta… Ja dodam jeszcze garść orzechów włoskich! 🙂
    A foremki – cudo, babeczki wyglądają tak świątecznie!

    • Ja też miałam dorzucić , bo mam jeszcze sporo z zeszłego roku a na orzechu już nowe , ale moja Trójeczka dzieci nie znosi orzechów i wszelakich bakalii w wypiekach 🙂 pozdrawiam

  • Pachną i smakują 🙂

  • Wyglądają przepysznie!!! I te ZDJĘCIA! Od razu chce się sięgnąć po taką babeczkę! 🙂

  • W weekend nie będzie czasu… Ale muszę wypróbować. Na zdjęciach wyglądają super 🙂

  • Tak pięknie wyglądają, że aż szkoda jeść:)

  • Gdy przychodzą jesienne dni, to nie czekam na nic innego niż wypieki z dodatkiem jabłek i cynamonu! Te babeczki są obłędne! No i fantastyczne zdjęcia <3

  • Super pomysł na bezglutenowy deser, na pewno spróbuję:)

  • Wyglądają bardzo apetycznie, oj zjadłabym…

  • Babeczki wyglądają przepysznie! Aż strach myśleć, jak smakują!:)

  • Wyszły wzorcowo! Córka bardzo lubi ciasta z jabłakmi, a tu można przemycic także marchewkę 🙂

  • Wyglądają przepysznie 🙂 Po pracy wypróbuję ten przepis 🙂

  • Ale cudo!! Koniecznie muszę zrobić. 🙂
    Zapraszam do siebie.   https://jaglusia.wordpress.com/

  • To jest niesamowite, bo myślałam wczoraj wieczorem o znalezieniu fajnego i zdrowego przepisu na jakieś babeczki. Z nieba mi spadłaś:)

  • Wyglądają pięknie 😉 Już wiem, co zrobię jutro na deser! 🙂

  • emka

    trochę zmodyfikowałam przepis i wyszły najlepsze muffinki bg jakie kiedykolwiek jadłam 😀 dzięki! są wilgotne i nie sypiące się w mak następnego dnia. uzyłam mąki kasztanowej, tapioki, jaglanej, gryczanej i owsianej bg. kakao i erytrol zamiast cukru.

    https://uploads.disquscdn.com/images/6a83e56ef8d35eab90a3bd2a0b86f26172bc650098ca6fcc904f2ae625ec00f8.jpg