TARTA JAGLANA Z KURCZAKIEM, POREM I SUSZONYMI POMIDORAMI

15
794

Doskonała na obiad lub kolację. Pyszna, zdrowa, przepełniona warzywami i delikatnym kurczakiem. Danie wyśmienite zarówno na ciepło jak i na zimno. Bezglutenowa. Czy się skusisz?

POTRZEBUJEMY:

  • 25 dag mąki jaglanej
  • 1 jajko
  • 10 dag masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki sody
  • mąka i tłuszcz do wysmarowania i posypania formy

FARSZ:

  • 25 dag polędwiczek z kurczaka
  • 6-8 suszonych pomidorków w oleju
  • 1 duży , świeży por
  • 10 dag serka mascarpone
  • 1/2 szklanki śmietany 12 lub 18 %
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 pomidor
  • sól, pieprz, słodka papryka, przyprawa do kurczaka
  • oliwa lub olej do smażenia
  • świeża natka pietruszki, ziarna dyni i słonecznika

Z masła, przesianej mąki i pozostałych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i przykryte, wstawiamy do lodówki na godzinę. Formę do tarty smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką.  Ciasto rozwałkowujemy i delikatnie przekładamy do formy. Pieczemy 10 min. w temp.180 stopni.
Pora kroimy w pióra i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy pokrojone w kostkę polędwiczki. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Mascarpone mieszamy ze śmietaną i dodajemy do kurczaka i pora i przyprawy.Mieszamy.
Na podpieczoną tartę przekładamy pokrojone w kostkę suszone pomidory. Następnie przekładamy farsz z patelni. Dodajemy pokrojonego pomidora. Pieczemy 10 minut w temp. 180 stopni. Wyjmujemy i posypujemy świeżą natką i podprażonymi pestkami dyni i słonecznika. SMACZNEGO.

 

  • Wygląda niezwykle smakowicie. Chyba się skuszę.

  • Ta tarta wygląda niesamowicie. Powinnam mieć zakaz wstępu na Twój blog bo jak tak dalej pójdzie to będę tylko czytać i kuchcić. 😀
    Bardzo mi się podoba wyspaszczesliwa. 🙂

  • Dzięki, polecam 🙂

  • Nie zmieniam zdania, po twoich fotach jestem strasznie głodna. Pięknie i smakowicie wygląda i bardzo ciekawy przepis. Może w weekend się pokuszę o zrobienie jej.

  • Genialny pomysł na obiad! Na pewno kiedyś skorzystam 🙂

  • Wygląda bardzo apetycznie! Nie próbowałam jeszcze nigdy tarty jaglanej 🙂

  • Nie jadam mięsa, ale moja mama, jak do niej jedziemy robi tartę warzywną i to bardzo dobra potrawa.

  • Nie jadam mięsa, ale moja mama, jak do niej jedziemy robi tartę warzywną i to bardzo dobra potrawa.

  • Wygląda bardzo smakowicie 🙂

  • Wygląda niesamowicie. Aż ślinka cieknie.

  • Jag

    Wygląda przepysznie. Na pewno wykorzystam przepis 🙂

  • Jeśli smakuje tak jak wygląda to dla mnie bomba !!! Zapisane na listę „to do”

  • Szesnasta Pestka Gratymena

    Bardzo lubię kaszę jaglaną (choć musiałam się do niej jakiś czas przekonywać). Tarta wspaniale wygląda!

  • Fajny przepis – do przetestowania.