POMARAŃCZOWE CIASTECZKA Z ŻURAWINĄ

2
359

Kruche, aromatyczne, pyszne. Fajna propozycja do kubka mleka, kakao lub kawy. Mała ilość cukru sprawia,że nie są przesłodzone a kwaskowata żurawina fajnie podkręca smak. Wypróbujcie przepis.

dsc_0758-001

POTRZEBUJEMY:

  • 175 g masła
  • 1/3 szklanki cukru (lub więcej jeśli lubimy słodkie słodycze;)
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki zmiksowanych orzechów
  • skórka starta z 1 dużej pomarańczy
  • 1 jajko
  • 4,5 łyżek soku z pomarańczy
  • 0,5 szklanki suszonej żurawiny lekko pokrojonej (jak najmniej słodkiej)
  • 1 łyżka śmietany 18% (potrzebna tylko gdyby ciasto było zbyt sypkie)

Wszystkie składniki przekładamy do miski i szybko zagniatamy ciasto. Jeśli słabo się skleja dodajemy łyżkę śmietany. Z ciasta formujemy wałek i wkładamy, owinięty folią spożywczą na godzinę do lodówki. Wyjmujemy i kroimy plasterki  0,5 – 1 cm. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach (z termoobiegiem) przez około 15 minut. Chwilkę studzimy w piekarniku i wyjmujemy.SMACZNEGO:)

dsc_0760

dsc_0753-001

dsc_0721-001

  • Super, że jako dodatek mają żurawinę! Ostatnio często sięgam po nią jako dodatek! Poza tym prezentują się rewelacyjnie i mają to co ja uwielbiam najbardziej. W prostocie siła! Przepis zapisany w wolnej chwili z pewnością do wypróbowania! 😉

  • O Jezu, wyglądają obłędnie! A ja mam się odchudzać!