TARTA Z GRUSZKĄ I LUKREM ROZMARYNOWYM

6
884

Ta tarta ma wszystko co lubię. Jest chrupiąca , ma w sobie owoce i zaskakuje aromatycznym lukrem rozmarynowym. Tak! Rozmaryn, który kojarzy nam się z dodatkiem do mięsa, bardzo dobrze komponuje się ze słodkimi deserami. Ta tarta rozpływa się w ustach. Spód możemy przygotować także w wersji bezglutenowej. Przepis na spód bezglutenowy znajdziesz  TUTAJ

POTRZEBUJEMY:

SPÓD

  • 200 g masła
  • 300 g mąki
  • 100 g cukru
  • 2 żółtka
  • łyżka śmietany

Ze wszystkich składników (muszą być schłodzone) szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wstawiamy na przynajmniej 30 minut do lodówki. Po tym czasie wałkujemy ciasto i przekładamy do formy. Pieczemy 15-20 minut w temp. 180 stopni (z termoobiegiem). Wyjmujemy i studzimy.

NADZIENIE

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 3 gruszki
  • łyżka miodu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • cukier puder
  • 3 łodyżki świeżego rozmarynu

Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu. Przykrywamy folią, tak aby dotykała budyniu, odstawiamy. Gruszki myjemy i kroimy w plastry. Łyżkę masła roztapiamy na patelni, przekładamy gruszki, posypujemy cukrem i miodem. Smażymy kilka minut. Zdejmujemy z patelni. Dodajemy sok z cytryny, kilka łyżek wody i przelewamy do małego garnuszka, który stawiamy na małym ogniu i dodajemy łodyżki rozmarynu. Gotujemy na małym ogniu. W tym czasie sok nabierze aromatu rozmarynowego. Jeśli płyn za bardzo zredukuje się , możemy dodać wody. Po 15 minutach wyjmujemy gałązki a do powstałego płynu dodajemy kilka łyżek cukru pudru, podgrzewamy i mieszamy aż do momentu powstania lukru.

Na spód tarty wykładamy budyń. Następnie gruszki, które polewamy obficie lukrem. Tarta jest gotowa do podania. Tarta najlepiej prezentuje się pierwszego dnia, następnego gruszki nie wyglądają już tak ładnie (choć tarta nadal jest pyszna). Jeśli chcecie przygotować sobie tartę dzień wcześniej polecam upiec spód, budyń a gruszki pozostawić na sam koniec i położyć je na ciasto tuż przed podaniem. Wypróbujcie i sprawdźcie,że rozmaryn idealnie pasuje również do słodkich deserów. SMACZNEGO!

 

  • Nadzienie na bazie budyniu:) Pycha! ale rozmaryn mnie zaskoczył:) nie pomyślałabym żeby go dodać.

  • NataszaM

    Wygląda pysznie 🙂

  • Uwielbiam tarty, bardzo lubię gruszki, ale zaintrygował mnie ten rozmaryn 🙂 Dośc nietypowy chyba dodtake do ciast?

  • Monika Kampczyk

    matkobosko jakie to apetyczne!!!

  • Jakie pyszności! Jedlibyśmy oczami! 🙂

  • Tarta wygląda obłędnie! W takiej postaci gruszek jeszcze nie zajadałam, ale one aż do mnie mówią ze zdjęć, żeby je zjeść! 🙂