KRUCHE ŚLIMACZKI

2
287

Dla miłośników kruchych pyszności, z dodatkiem ulubionej konfitury (u mnie domowa śliwkowa z dodatkiem gorzkiej czekolady). POLECAM !

POTRZEBUJEMY:

  • 300g mąki
  • 200g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • ulubiony słoik (duży lub dwa mniejsze) konfitury

Z mąki, masła, cukru,żółtka i śmietany zagniatamy  ciasto. Na 0,5 godziny wkładamy do lodówki. Wyjmujemy i przekrawamy na pół . Każdą połówkę rozwałkowujemy na prostokąt i smarujemy konfiturą. Wzdłuż dłuższego boku zwijamy i wkładamy do zamrażalnika na około 1 godzinę.  kroimy na kawałki i grubości około 1 cm. Pieczemy 15-20 minut w temp. 170 stopni. SMACZNEGO 🙂

 

  • Kruche ciastka zawsze będą moimi ulubionymi! ♥ kojarzą mi się z dzieciństwem i przywołują na myśl zawsze najlepsze wspomnienia ♥ Ślimaczki prezentują się bardzo apetycznie i zdecydowanie zachęcają do spróbowania. Nie wiem tylko co na to próbowanie tych wszystkich pyszności moja figura 😀 ale jestem w stanie zaryzykować 😉

  • Kruche przepyszne 🙂 Przepis wygląda przepysznie!