CIASTECZKA CZEKOLADOWE (BEZGLUTENOWE)

1
916

 

Jako mama trójki dzieci , mogę śmiało powiedzieć,że jestem specjalistką od ciasteczek czekoladowych. Moim numerem popisowym do tej pory były CZEKOLADOWE KOKOSANKI, które smakowały zarówno małym , jak i dużym fanom czekolady. Dziś chcę podzielić się z Wami przepisem na CIASTECZKA CZEKOLADOWO- MIGDAŁOWE . Są wspaniałe! Kruche, mocno czekoladowe, z dodatkiem migdałów i kawałków czekolady. Koniecznie wypróbujcie przepis!

POTRZEBUJEMY:

  • 1 1/3 szklanki mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej
  • 1 szklanka migdałów w płatkach
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru lub mniej
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego
  • 100 g posiekanej czekolady deserowej
  • szczypta soli

Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól mieszamy i odstawiamy. Migdały rozdrabniamy blenderem na sypki proszek. Masło ucieramy z cukrem, jajkiem. Dodajemy po łyżce sypkie składniki i mieszamy mikserem na niskich obrotach. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy łyżką. Masę wkładamy na 30 minut do lodówki. Piekarnik nastawiamy na temp. 180 stopni. Z masy, rękoma formujemy kulki i rozgniatamy do kształtu ciacha i układamy na blasze, zachowując odstępy. Pieczemy od 10 -18 minut , w zależności od tego jak duże i grube ciacha zrobiliśmy. Delikatnie wyjmujemy i studzimy. SMACZNEGO !

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułKREM Z AWOKADO