KISIEL GREJPFRUTOWY (OWOCOWY)

2
1252

Kisiel owocowy to ostatnio moja ulubiona, zdrowa przekąska. Oczywiście ten domowy, który powstaje z soku świeżo wyciśniętego  lub bazujący na soku z przetworów owocowych, zamkniętych w słoikach. Dosładzam go w zależności od tego czy mam ochotę na słodki lub bardzo dietetyczny przysmak. Często dodaję do niego łyżeczkę mielonego siemienia lnianego, tak dla zdrowia i dobrego samopoczucia.

Aby zrobić kisiel grejpfrutowy

POTRZEBUJEMY:

  • 1/2 szklanki soku grejpfrutowego (1 duży grejpfrut)
  • 1/2 szklanki wody
  • 1,2 łyżeczki brązowego cukru (lub dowolnego słodzika)
  • 1 płask łyżka skrobi ziemniaczanej

Sok podgrzewamy do zagotowania (nie gotujemy). Do wody dodajemy skrobię i intensywnie mieszamy. Gdy nie ma grudek wlewamy do garnka z sokiem i na małym ogniu mieszamy (około kilkunastu sekund), aż powstanie nam konsystencja kisielu. Jeśli masa jest za gęsta , możemy dodać odrobinę wody i soki i intensywnie mieszać. ZDROWEGO SMACZNEGO:)

 

  • Proste i smaczne! mniami!

  • Kisiel i galaretka nie należą do moich ulubieńców, ale muszę przyznać, że Twój grejpfrutowy prezentuje się naprawdę bardzo apetycznie! ♥